Besøg Tirsbæks vinmarker, smag på vinene og se hvordan de produceres i vort nye Vineri

At der dyrkes vin på Tirsbæk, er ikke en ny ting. På ’Vinbjerget’ i haven blev vinstokke plantet så tidligt som i 1745. I hvor mange år, der blev produceret vin af disse stokke, og hvilke druesorter, der blev brugt, er uvist. Da haven blev renoveret i 2010, blev der efterfølgende plantet ca. 200 nye vinstokke med hvide druer, for at genetablere vinproduktionen.

 

Tirsbæk

ligger godt i læ, og med sine sydvendte skråninger ned mod Vejle Fjord er området ideelt til vinavl i Danmark. Derfor blev en mark – ’Vinmarken’ – beliggende nordvest for slottet på den skrånende mark ned mod Tirsbækken, tilplantet i hhv. 2014 og 2020, med i alt 900 vinstokke.

Vinmarken blev i maj 2023 udvidet med yderligere 1.200 vinstokke, der er plantet øst for det nuværende areal. Og arealet bliver fuldt udnyttet, når der i maj 2024 plantes yderligere 200 stokke.

Druesorterne er både hvide og røde, og siden 2017 er der blevet produceret hvidvin og rosévin; og i år 2024 vil vi lave både rødvin og mousserende vin af den gode 2023 høst.

Vinavlen

Hvis man har lyst til at se vinavlen, se hvordan vinene produceres og også smage på dem, kan man bestille en rundvisning (se nedenfor). Den vil typisk bestå af:

– Et besøg på ’Vinbjerget’ og i den historiske renæssancehave, efterfulgt af en tur i ’Vinmarken’; her vil der blive fortalt om de forskellige druesorter, og hvordan selve driften foregår.

– Derefter går turen til ´Vineriet’, hvor gæring og efterbehandling af druerne foregår. Der blev i 2021 bygget et helt nyt og stort vineri, der i december 2022 blev fødevaregodkendt med en stor smiley.🙂                                    
– Vores vinmand vil fortælle om de processer, vinen gennemgår, lige fra at druerne plukkes til den færdige vin kommer på flaske og er klar til at blive skænket. Vinene er i den lette, friske gade, der passer til en varm sommerdag på terrassen eller til fiske- og lette kødretter.

       Se flere billeder

– Arrangementet afsluttes med, at vi sætter os omkring bordet i ’Vinrummet’ og får tre smagsprøver sammen med lidt brød og smør.

Arrangementet varer ca. 2 timer   –    Pris: 240,- kr. pr person:

Bemærk: Minimum 5 personer eller en mindstepris på 1200,- kr.

Betaling enten kontant eller MobilPay på nr. 54078. En skriftlig faktura udarbejder vi også gerne.

Vin kan købes til en pris af 140,- kr. per flaske.

Røde Druer
Vinmarken
Druerne beskyttes
Vinbjerget
Grønne Druer
Druerne høstes
Den færdige vin
Previous slide
Next slide

Der kan arrangeres rundvisninger året rundt, men bedste tidspunkt for at se vinplanterne med blade og blomster/druer er fra maj til først i oktober. Høsten foregår normalt i de første to weekender i oktober.

Rundvisninger kan arrangeres alle dage; dog naturligvis afhængig af, at vi på det givne tidspunkt har en rundviser til rådighed.

Men vi gør os stor umage for, at vores gæster får en god oplevelse, så spørg endelig om mulighederne, og vi vil prøve at tilpasse vores tilbud til ønskerne.

Hjertestarteren er placeret på gavlen i den vestlige side af bygningen ved indkørsel til gårdspladsen.
GPS Koordinater:
Latitude: 55.7139º N    Longitude: 009.6361º E
Godsejer Hans Henrik Ussing kan eventuelt kontaktes på 20331260